mercredi 21 septembre 2016

Săptămâna ECO

În cadrul Grădiniței  ELITE am desfășurat recent proiectul Săptămâna Eco.
Scopul acestui proiect a fost de a afla ce putem face pentru a contribui putin, dar semnificativ, la protejarea mediului înconjurător.
Înțelegerea problemelor de mediu nu se rezolva de la sine. Pentru a percepe mediul la adevărata valoare, copiii trebuie să vină în contact cu natura, iar educația pentru protecția mediului să fie privită ca un "mod de viată". Copiii trebuie să conștientizeze și să-și asume responsabilități în ceea ce privește mediul în care trăiesc.
Timp de o săptămâna, zilnic, am reciclat gunoiul,  depozitându-l în 3 coșuri diferite: plastic, hârtie, sticlă. Am învățat astfel să economisim, să trăim într-un mediu mai curat, să ne responsabilizăm încă de la vârste mici.
Implicarea părinților a fost necesară în desfășurarea acestui proiect pentru a oferi, in primul rand, exemplu celor mici. Copiii au fost îndrumați de către parinti pentru a crea costume din materiale reciclabile pe care le-au prezentat la sfârșitul proiectului, în cadrul activității Eco Fashion Parade. Am descris fiecare costum, modalitățile de realizare ale acestuia si am făcut fotografii.
Pentru realizarea costumului ECO am luat în considerare următoarele aspecte:
  • materialele din care este realizat costumul;
  • originalitatea costumului;
  • îmbinarea materialelor, sortarea lor, "camuflarea" materialului textil;
  • creativitatea designerului;
Obiective urmărite:
  1. stimularea creativității și imaginației copiilor;
  2. promovarea unor copii talentați în domeniul design-ului vestimentar;
  3. înțelegerea unor aspecte privind necesitatea reciclării și reutilizării unor materiale;
  4. valorificarea experienței pozitive a cadrelor didactice în domeniul realizării educației ecologice;
  5. intensificarea colaborării între grădiniță, părinți, comunitate și instituțiile angajate în mod direct în acțiunea de protejare a mediului înconjurător.
Concluzia proiectului a fost că, dacă fiecare dintre noi face niște gesturi simple fata de natură, dar cu impact deosebit, vom reuși să trăim intru-un mediu înconjurător sănătos. Mai mult, ceea ce părea inițial inutil și "de aruncat" a fost transformat în "work of art". Este forma de arta care poarta diverse denumiri: "arta din deșeuri", "eco-art" sau "recycled art".
Feedback-ul părinților cu privire la acest proiect a fost important pentru noi:

„Mulțumim! Se vede din fotografii ca a fost interesant și, în plus, s-au distrat grozav. Acasă am ramas cu: hârtia o punem la albastru!”- Iulia, mama lui Peter (2 ani si 7 luni).

„Mulțumim și noi pentru idee! În ceea ce mă privește, recunosc că a fost o plăcere (ca și concept, dar și de pus în practică). Cam toată familia a contribuit la realizarea costumului: tati a venit cu ideea copăcelului, și a contribuit la potrivirea costumului pe măsura lui Sebicu (e bun de croitor, Sebică a fost pus pe modul "Ce e asta?", motanii (stârniți de Sebicu) au fugit prin casă cu elasticele, etc. Uitându-mă la poze, toți au avut costume foarte frumoase și ingenioase!” Georgiana, mama lui Sebi

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire